Sırt Kasları Anatomisi

Sırt Kasları Anatomisi

Sırt Kasları Anatomisi. Yüzeysel ve derin olmak üzere ikiye ayrılan sırt kasları, üst ekstremiteleri birbirlerine bağlarlar. Üst ekstremitelerin hareketleri ile bağlantılıdırlar. İşte sırt kasları anatomisi.

Yüzeysel Sırt Kasları
·        M. trapezius
·        M. latissimus dorsi
·        M. rhomboid major
·        M. rhomboid minor
·        M. levator scapulae
·        M. serratus posterior superior
·        M. serratus posterior inferior
·        M. splenius capitis
·        M. splenius cervicis

Trapezius 

    Sırt bölgesinde yer alan kaslardan M.trapezius en önemli kastır. Sırtın en yüzeyel kası olmakla birlikte, sırtın arka üst bölümünü ve boynun arka kısmını örter. Scapulayı; yukarı içe ve aşağı içe doğru çeker, omurgaya yaklaştırır. 

Üç parçadan oluşur

    Üst parça scapulayı yukarı çekmeye, orta parça scapulayı mediale doğru çekmeye ve alt parça ise scapulayı mediale ve aşağıya doğru çekerek, Glenoid boşluk yukarı doğru dönmesini sağlar.

Latissimus dorsi 

    Sırtın en geniş kasıdır. Sırtın arka alt ve yan kısımlarını örter. Kola ekstansiyon, adduksiyon ve iç rotasyon yaptırmaktadır. İnspirasyona yardımcı olur.

Rhomboid major

    Trapez kasın arkasında yer alan, dörtgen şeklinde küçük ve yassı bir kastır. Scapulayı yukarı ve aşağı doğru çeker. Göğüs omurlarının processus spinosus çıkıntılarından başlayıp scapulanın iç yan kenarının alt yarısında biten, scapulayı yukarı kaldırmaya yarayan ve iç yana doğru hareket ettiren büyük kastır.

Rhomboid minor

    Büyük romboid kasın yukarısında yer alır. Scapulayı yukarı ve içe doğru çeker. Şınav kaslarıdır. M. rhomboideus major’un alt yarısı olan scapulanın rotasyon yapmasına yardımcı olmaktadır. M. serratus anterior ile beraber kasılma hareketi gösterdiğinde, scapulanın tespitini sağlar.

Levator scapulae

Musculus trapeziusun alt bölümünde bulunmaktadır. Boynun arka dış tarafında yer alır. Scapulayı yukarıya çeker. Boynun dış yana doğru bükülmesini sağlar.

Omuz üzerinde herhangi bir yük taşıma esnasında omzun çökmesini sağlayarak m. trapezius’ a yardımcı olan kastır. Omuz sabit haldeyken lateral fleksiyon hareketinin yaptırılmasını sağlar. Nervus accessorius boyun üçgeninde bu kasın üzerinden geçmektedir. Nervus dorsalis scapula ile uyarılmaktadır.

Serratus Posterior Superior 


Rhomboid kasların arkasında yer alır. Kasıldığında kaburgaları yukarı doğru kaldırarak göğüs başlığının genişlemesine yardımcı olur. Ayrıca inspirasyona(Nefes alma) da yardım etmektedir.

Serratus Posterior İnferior 

Latissimus dorsi kasının arkasında yer alır. Kasıldığında kaburgaları aşağı doğru çekerek göğüs boşluğunun daraltılmasını sağlar. Ekspirasyona(Nefes verme) yardımcı olmaktadır.

Splenius capitis - Splenius cervicis











 

Yorumlar