OMUZ BÖLGESİ ANATOMİSİ SADE GİFLİ

 


Omuz kasları, omuz ekleminin hareketlerini sağlayan kaslardır. Bu kaslar, başlangıç yerlerine ve fonksiyonlarına göre gruplandırılabilir. İşte omuz kaslarının bir listesi:

  • Deltoideus: Deltoid kasının bulunduğu yer, omuz bölgesidir. Omuz ekleminin; ön, dış ve arka kısmını saran kalın, üçgen şeklinde bir kastır. Deltoid kas, claviculanın dış kısmı scapulanın acromion çıkıntısı ve spina scapuladan üç parça halinde başlar.

1.      Omuz yapısının sahip olduğu yuvarlak form, deltoid kası sayesinde meydana gelmektedir.

2.      Deltoid kası, üçgen bir görünüme sahiptir. Farklı çalışmalar ile tamamen yuvarlak bir görünüme de sahip olması sağlanmaktadır.

3.      Deltoid kası, istemli kaslar kategorisinde yer almaktadır. Kişinin kendi isteği ile hareket ettirilebilir özelliğe sahiptir.

4.      Ön omuz kası, yan omuz kası ve arka omuz kası olmak üzere üç bölümden meydana gelmektedir.


  • Subscapularis: M. subscapularis: Fossa subscapularis'ten ve kendini örten fasyadan başlar. toplanan kas lifleri tuberculum majus'ta sonlanır. Kasın kirişi omuz ekleminin kapsülüne yapışıktır. Görevi: Kolun abduksiyonunu başlatan kastır. Kola iç rotasyon yaptırır ve omuz eklemini kuvvetlendirir .


 







Rotator manşet kasları olarak bilinen M. supraspinatus, M. infraspinatus, M. teres minor ve M. subscapularis kasları, omuz ekleminin korunmasına yardımcı olur ve önemli bir etkiye sahiptir .

Yorumlar