KIRMIZI PANCAR VE SPOR PERFORMANSI
Nitrik oksit vücutta nöronal
iletimin, vasküler kontrolün, mitokondriyal solunum ve iskelet kasların
kasılmasının düzenlenmesinde etkilidir. Damarlarda vazodilatör etki göstererek
kan akımını artırır. Nitrik oksit vücutta nitratın nitrite ve sonra nitrik oksite
indirgenmesi yoluyla oluşmaktadır. Besinlerde ise nitrat formu mevcuttur. Diyet
yoluyla gelen nitrat oral kavitedeki bakteriler ve diğer bazı oksidaz enzimler
aracılığı ile nitrite ve daha sonra nitrik okside dönüşür. Kırmızı pancar (Beta
vulgaris) 100 gramı ortalama 29 kcal olan ve içeriğinde potasyum, betain,
sodyum, magnezyum, C vitamini ve nitrat içeren antioksidan özelliklere sahip
bir besindir. Kırmızı pancar nitrat içeren ıspanak, kereviz, havuç suyu gibi
besinlere kıyasla daha fazla nitrat içerir ve 100 gramında 250 mg’dan fazla
nitrat bulundurur. Kırmızı pancar suyunda bulunan nitrat oksijen tüketimini
azaltması ve egzersiz süresinde tasarruf sağlaması nedeniyle sporcu
performansını etkilemektedir. Sporcularda performansa yönelik literatürdeki çalışmalarda
4,2 mmol – 16,8 mmol/gün arasındaki farklı dozlarda nitrat içeren kırmızı
pancar suyu takviyeleri yapılmıştır. Çalışmalarda kullanılan ve en ideal alım
miktarı olan 500 ml kırmızı pancar suyunda ise ortalama 90-126 mg nitrat
bulunmaktadır. Vücut için toksik olabilecek nitrat miktarı ise 10 gr ve üzeri
olduğu için kırmızı pancar suyu takviyesi güvenli ergojenik destek olarak
değerlendirilmektedir. Özellikle dayanıklılık sporları düşük şiddette
sürdürülen uzun süreli egzersizler olduğu için aerobik enerji sistemini
kullanımı daha baskındır. Bu nedenle kırmızı pancardaki nitratın pulmoner
oksijen tüketiminde tasarruf sağlıyor oluşu aerobik enerji sistemine dayalı
sporlarda sporcu performansını olumlu yönde etkileyebilmektedir. Ayrıca yüksek
yoğunluklu egzersiz sırasında tükenme süresini de %15 – 25 oranında
artırabileceği için sporcu performansını da artıracağı düşünülmektedir.
Yorumlar
Yorum Gönder