Gögüs Kası Anatomisi

Göğüs Kasları Anatomisi

Yüzeyel Göğüs Kasları

Üst ekstremite ile ilgili olan bu kaslar, göğüs kemiklerinden başlayarak üst ekstremite kemiklerinde sonlanır. Yüzeyel göğüs kasları, üst ekstremitenin hareketlerinde rol almaktadır.

Pectoralis Major (Büyük Göğüs Kası)


Musculus pectoralis majör, 3 parçadan oluşan ve ön duvarın büyük bir kısmını örten, geniş yelpaze şeklinde bir kastır. M. pectoralis majör, clavicula ve sternumdan başlayarak, humerusun üst ucunda sonlanan büyük pektoral kastır.

Pectoralis majör göğüs kası, kolun gövde önündeki hareketlerinden de sorumludur. Kolun içe doğru dönmesine yardımcı olur. İtme, fırlatma ve yumruk atma gibi hareketlere yardımcı olur. M. pectoralis majör, aşağıya ve yukarıya doğru uzanan yatay ve horizontal liflere sahiptir.

Pectoralis Minor (Küçük Göğüs Kası)


Musculus pectoralis minör, pectoralis majör kasının altında yer alan ve üçgen şeklinde ki bir kastır. Omzu öne ve aşağı doğru çekmeye yarayan bu kas, claviculanın iç ve dış eklemleri üzerinde de etkilidir.

Subclavius (Köprücük Altı Kası)


Musculus subclavius, birinci kaburga ile clavicula arasında yer alan küçük köprücük altı kasıdır. Koltuk altı damar ve sinir ağının korunmasını sağlar. Köprücük kemiğinin dış yan ucunun, aşağı çekilmesini sağlayan kastır.

Nervus subclavius tarafından uyarılır. Ayrıca clavicula ile costaların birbirine tehlikeli bir biçimde yaklaşmalarını engeller.

Serratus Anterior

Musculus serratus anterior, göğsün yan duvarında yer alan geniş bir kastır. Kaburgalar ve scapula arasında yer alan serratus anterior kası, scapulanın öne çekilmesini ve yukarıya doğru rotasyon hareketlerinin yapılmasını sağlar. Scapula sabit bir pozisyondayken kaburgaları kaldırır. Böylece soluk almaya da yardımcı olur.

Derin Göğüs Kasları

  •     External intercostal
  •      Internal intercostal
  •     Diaphragma

External intercostal

External intercostal (dış kaburgalar arası kaslar), kaburgalar arası dışta ve yüzeysel bulunan kaslardır. Bu kasların her birisi kaburganın alt kenarından başlayarak diğer kaburganın üst kenarında sonlanmaktadır.

External intercostal kasları, kaburgaları yukarı doğru kaldırarak göğüs boşluğunun hacmini artırır. Böylece inspirasyona da yardımcı olur.

Internal intercostal (İç Kaburgalar Arası Kaslar)


Internal intercostal, kaburgaların arasında, derinde bulunan kaslardır. Her bir kaburganın üst kenarından başlayan bu kaslar, bir üstteki kaburganın alt kenarında sonlanmaktadır.

Kaburgaları aşağı doğru çekerek göğüs boşluğunun hacmini daraltır. Böylece soluk vermeye de (ekspirasyon) yardımcı olur.

Diaphragma (Diyafram Kası)

Musculus diaphragma, göğüs ve karın boşluğunu birbirinden ayırır. Konveks yüzü göğüs boşluğuna bakan bu kas, kubbe şeklindedir. Solunumun temel kası niteliğindedir ve kalpten sonra en aktif çalışan kastır. Diyaframın kaburgalar, lumbal omurlar ve sternumdan başlayan lifleri, kasın ortasında birleşmektedir. (Centrum tendineum)


 

Yorumlar