Isınma ve Soğuma Egzersizlerinin Önemi

Antrenman ya da egzersiz sonrası soğumanın önemi

Soğuma egzersizlerinin temel amacı vücudunuzu optimal tempoya yani başlangıca geri döndürmektir. Yüksek vücut temposu ile kalp atım hızınızda ve vücut ısınızda artış gözlemlenir. Soğuma süreci ile birlikte kaslarda artan laktik asidin atılma süreci kolaylaşır. Böylece vücudunuz daha hızlı bir toparlanma ve yenilenme sürecine girecektir. Toparlanma ve yenilenme süreci sporcuyu bir sonraki antrenmana hazırlamak için önemlidir. Özellikle bir sonraki antrenman verimini artırmak için olmazsa olmaz şeylerden biri antrenman içindeki yüklenme sonrası soğuma periyodu olacaktır.

Soğuma hareketlerinin amacı bedeni dinginleştirmek olmalı, nabız atımını ve kassal kasılma temposunu azaltacak hareketler tercih edilmelidir. Bu sebeple hafif esneklik hareketleri ya da yavaş tempoda yapılan koşu gibi kardiyovasküler egzersizler de tercih edilebilir. Amaç antrenman içindeki vücudunuzda birken metabolit ve atıkları vücuttan optimum sürede uzaklaştırmaktır. Soğuma egzersizleri bir yönüyle bedeni bir sonraki antrenmana hazırladığı için hem zihinsel rahatlama hem de kasların rahatlamasını sağlar. Spor sonrası olası kramp ve kaslardaki yorgunluk hissini azaltmaya yardımcı olacaktır.

Soğuma hareketlerini yaparken bedenin alt bölümünden başlayarak her kas grubunu içermesine özen gösterilmelidir. Yardımcı ekipmanlar sporcunun ihtiyacına göre tercih edilebilir. Antrenman sonunda 10 ila 15 dakikanızı alacak soğuma programı sporcunun sağlığını korur ve antrenman verimliliğini artırır. Bu sebeple antrenman rutinlerinize soğuma egzersizleri son vermeyi ihmal etmeyin.

Spor Öncesi Isınma Programının Amacı Nedir?

Spor öncesi ısınma programı uygulamanın vücuda pek çok faydası bulunuyor. Isınma hareketlerinin amaçları arasında;

1-Kasları ağır aktivitelere hazırlamak

2-Zihinsel olarak motivasyon kazanmak

3-Sinir sistemi ve eklemleri spora uygun hale getirmek

gibi etmenler yer alıyor.

Spor öncesi mental ve fiziksel bir hazırlık aşaması olarak da adlandırılabilen ısınma süreci sayesinde antrenmanlardan alınan verim artıyor ve spor performansı üst seviyeye çıkıyor. Kan sirkülasyonunu yükselten ısınma egzersizleri, tekrar ve set sayılarının artmasına da katkı sağlıyor. Isınma hareketleri uygulanarak vücudun esneklik kat sayısı artırılırken kramp ve kasılma gibi istenmeyen problemlerin de önüne geçilebiliyor.

Yorumlar