Ergenlik Dönemi Egzersiz ve Önemi

Ergenlik Dönemi Egzersiz ve Önemi


Ergenlik dönemi(gelişim dönemi), çocuğun kendini fark etmeye başladığı, çocukluk döneminden erişkinlik dönemine geçtiği, psikolojik ve fizyolojik açıdan değişime girdiği bir dönemdir. Sportif alışkanlık kazanması, daha sağlıklı bir yaşam için ilk tercihlerin yapıldığı ve sürdürülebilirlik kazandığı oldukça önemli bir dönemdir.

Bu dönemde çocuklarda birtakım değişimler görülmeye başlar. Bu değişimlerin başında beslenme alışkanlığı gelir. Birey, ayakta ve hazır gıdalara doğru yönelmektedir. Bunun yanında, çağımızın büyük sorunu olan hareketsizlik, bilgisayar başında geçirilen zamanın artması gibi durumlar belirginleşmektedir. Obezite gibi dünya için büyük bir halk sağlığı sorununun önlenmesinde çocukluk çağında edinilecek alışkanlıklar önleyici olacaktır.

Bu dönemde artış gösteren duruş bozuklukları, metabolik sendromlar ve psikolojik dalgalanmalar bu dönemle birlikte önlem alınmadığı durumlarda ilerleme göstermektedir ve kişinin hayatında ilerleyen dönemlerde soruna dönüşmektedir. Egzersiz; bu dönemdeki çocukların hareket seviyesi, omurga sağlığı, kilo kontrolü ve psikolojik durumu için hayati bir önem taşımaktadır.

Yapılan araştırmalarda, düzenli beslenen ve egzersiz yapan çocukların, okulda daha özgüvenli ve derslerindeki dikkat durumunun diğer çocuklardan daha önde olduğu saptanmıştır. Sorumluluk ve odaklanma dürtüsü egzersiz yapan çocuklarda orantısal bir artış göstermektedir.

Gelişim çağında olan bireylerde görülen bu durumlar, ailelerin farkındalığı ve bilinçli, nitelikli antrenörler ile birlikte önlem alınacak noktaya ulaşır. Bu çağdaki bireylerin özellikle duruş bozukluklarının önlenmesi, giderilmesi ve doğru bir postür ile yaş almaları için; koruyucu ve güçlendirici egzersizlerle birlikte pilates yapmaları gerekir.

Doğru planlanan bir antrenman programı, çocukların gelişim dönemlerini olumlu yönde etkilemekle birlikte, fizyolojik ve psikolojik aşamada çocuğa destek olmaktadır. İlerleyen yaşlarda dahi bugün yapılan egzersizin önemi büyüktür. Daha sağlıklı yaş almanın temeli güçlü şekilde atılmalıdır.

Adölesan (gelişim) dönemde spor; çocuğun hayatında bilinç, sorumluluk, farkındalık, disiplin ve çok yönlü olma gibi kavramları geliştirir ve kendine olan öz saygısında ki artışla birlikte gelişimi açısından çocuğu sosyal açıdan olumlu yönde etkiler.

Daha özgürce hareket eden, spor yapan, oyun oynayan çocuklar; daha sağlıklı bir toplum inşaa etmek için bugünden eğitilmelidir.

Yorumlar