Kasın Kasılma Türleri



İzotonik Kasılma: İzotonik kasılma, kasın uzunluğunun değiştiği ve kuvvetin sabit olduğu bir kasılma türüdür. İzotonik kasılma, iki farklı tipte gerçekleşir:

Kontraksiyon: Kasın kısalması ve gücünün uygulandığı bir kasılma türüdür. Örneğin, bir ağırlığı kaldırmak için biceps kasları kontraksiyon yapar.

Ekstansiyon: Kasın uzaması ve gücünün uygulandığı bir kasılma türüdür. Örneğin, ağırlıklarla dirençli bir şekilde bacak uzatma egzersizi yaparken quadriceps kasları ekstansiyon yapar.

İzometrik Kasılma: İzometrik kasılma, kasın uzunluğunun değişmediği ve kuvvetin uygulandığı bir kasılma türüdür. Bu kasılma tipinde, kaslar belirli bir pozisyonda sabitlenir ve kasılma süresince kasılı durur. Örneğin, duvara itme egzersizi yaparken ellerinizi duvara bastırırken kaslarınız izometrik bir kasılma yapar.

İzokinetik Kasılma: İzokinetik kasılma, kasın hızının değişmediği ve kuvvetin değiştiği bir kasılma türüdür. Bu kasılma tipinde, kas aynı hızda kasılırken uygulanan kuvvet değişebilir. Örneğin, bir egzersiz bandı ile yapılan biceps curls egzersizi sırasında, kaslarınız izokinetik kasılma yapar.


Tetiklenmiş Kasılma: Tetiklenmiş kasılma, kasın beklenmedik bir şekilde hızlı ve güçlü bir şekilde kasılmasıdır. Bu kasılma tipi, ani bir refleks tepkisi sonucunda ortaya çıkabilir. Örneğin, bir doktora çekici bir şekilde vurduğunuzda diz refleksi tetiklenir ve bacak kaslarınız aniden kasılır.

Oksotonik Kasılma: İzometrik ve izotonik kasılmalar bir arada görülür. Dolayısıyla kasılma esnasında kasın hem gerilimi hem de uzunluğu değişir.Örneğin bir ağırlığın kaldırılması esnasında, sporcu tarafından uygulanan kuvvet direnci (ağırlığı) aşana kadar izometrik kasılma söz konusudur, aştığı anda ise izotonik kasılma devreye girer.


Yorumlar