Yoga Pilates Acroyoga nedir

Yoga Nedir?

    Yoga denildiğinde akıllara “asana” denilen bazı özel yoga duruşları, yoga pozları ya da meditasyon gelebilir. Aslında bunların ikisine de yogada yer var. Çünkü yoga ruhsal ve bedensel uyuma odaklanan ve bu doğrultuda fiziksel egzersizlerden nefes çalışmalarına ve meditasyona kadar geniş bir yelpazeden oluşan bir disiplin.

Yüzyıllardan beri var olan, Hindistan ve Himayalar’da doğduğu düşünülen yoganın kelime anlamı ise Sanskritçe bir kelime olan “yuji”den geliyor. Yuji; “birleştirmek, katılmak” anlamına gelen bir kelime. 

Yoganın Faydaları Nelerdir?

§  Fiziksel gücü artırabilir.

§  Kasları güçlendirdiği için kronikleşmiş fiziksel ağrıların hafiflemesini sağlayabilir.

§  Stres, kaygı gibi olumsuz duygulardan ve depresyon gibi durumlardan uzaklaşmanıza yardımcı olabilir.

§  Daha esnek bir vücuda sahip olmanıza yardımcı olabilir.

§  Çeşitli hastalıklara sebep olabilen vücut iltihaplanmalarını azaltabilir.

§  Uyku kalitenizi artırabilir.

§  Yapılan pranayama (nefes) çalışmaları, akciğer fonksiyonlarını iyileştirmeye katkı sağlayarak solunum üzerinde pozitif bir etki yaratabilir. 

Acroyoga Nedir?

 

    Acroyoga, yoga, akrobasi ve Tayland masajının bir kombinasyonu olarak tanımlanabilir. Partner eşliğinde yapılan bu yoga türünde güven, güç ve iletişim, en çok ön plana çıkan duyguları oluşturur. Her ne kadar partnerini havaya kaldırmak işin en zor kısmı gibi görünse de, havaya kaldırılan olmak da en az o kadar zorlayıcıdır. Partnerin ile arandaki bağa teslim olmak ve seni yükseltmesine izin vererek ona güvendiğini göstermek oldukça güçlü bir deneyimdir. Buna ek olarak acroyoga'da kafa aşağı düşme olasılığı oldukça yüksektir, bu yüzden de güvenilir ve tecrübeli biri ile çalışmak, aynı zamanda yanında bir de gözlemci bulundurmak oldukça önemlidir. Elbette ki her partner sporunda olduğu gibi acroyoga'da da iletişim en kilit elementlerden biridir. Hissedilen fiziksel değişimleri anlık olarak partnerine söylemek ve kıymetli bir diyalog oluşturmak, acroyoga uygulamalarının daha stabil, güvenli ve sağlıklı geçmesinde kritik rol oynar.

 

PİLATES 



    “Pilates nedir?” dediğinizde esnekliği artırmak ve vücudun genel sağlığını iyileştirmek amacıyla Joseph Pilates tarafından geliştirilen bir egzersiz sistemi şeklinde tanımlandığını görebilirsiniz. Spor, vücudun bütün bölümlerini harekete geçirmeye yönelik değişik aktiviteleri kapsayan egzersiz yöntemleri sınıfında sayılabilir. Bu egzersizler minder ya da reformer pilates adıyla özel olarak geliştirilen aletler üzerinde rahatlıkla uygulanabilir. Pilates insan bedenine sayısız yarar sağlaması sebebiyle günümüzde asrın sporu niteliğinde değerlendirilir. Ayrıca vücut duruşunu düzenlemesi dolayısıyla da sporcular tarafından ilgi gören egzersiz çeşitleri arasındadır. Pilates dersleri, kişinin duruşunu düzenlemenin yanı sıra vücutta meydana gelebilecek duruş bozukluklarını, ağrıları ve sakatlıkları önlemeyi amaçlar.

 


 

 


Yorumlar