Jimnastik Tarihi


     HALKADA DÜNYA ŞAMPİYONU OLAN VE AYNI PUANI ALAN MİLLİ SPORCULARIMIZ ADEM ASİL VE İBRAHİM ÇOLAK

          Aletli jimnastik kim buldu?

          Friedrich Ludwig Jahn modern jimnastik için aletlerin bir çoğuna teşkil edecek aletleri icat etmiştir. Bu icatlar sayesinde ise Friedrich Jahn jimnastiğin babası olarak tarihte de bilinmektedir. Alet yardımıyla yapılan egzersizler ise Alman jimnastiğinde olduğu gibi marifet ve hünerleri sergilemekten ziyade bazı vücut becerilerini geliştirmek için yapılır (Kadınların terbiye-i bedeniyesi, 1922).

Jimnastik Hangi Ülkeye Aittir?

          Antik Yunanistan’da başlamıştır. Jimnastiği bulan kişi belli olmamakla birlikte Yunanlılar arasında çok yaygın olduğu bilinmektedir. Modern jimnastiğe öncü eden kişi ise Friedrich Jahn’dır. Genel anlamda Yunanistan ve Roma’da bir spor dalı olarak değil bir çok spor dallarını da bünyesinde barındıran spor türüdür.

Jimnastik Nedir Ve Tarihçesi?

          Cimnastik, Eski Yunan uygarlığına, Eski Mısır’a ve İndus uygarlıklarına uzatılabilecek kadar eski bir geçmişe sahip olan spordur. Cimnastik 1450 yıllarından 1800 yıllarına kadar gerçek anlamda bir eğitim aracı olamadı ancak 1800’lerde yaygınlaşmaya başladı.

Jimnastik nasıl bir spordur?

          Fransızca gymnastique kökenli olan bu spor branşı, dilimize jimnastik ve cimnastik olarak geçmiştir. Vücudu geliştirmek, güçlendirmek, esneklik kazandırmak amacıyla aletli veya aletsiz olarak yapılan tüm egzersizlere jimnastik denir. Jimnastikte önemli olan düzenli hareketler ve hareketlerin birbiriyle uyumudur.

 

Jimnastiği Ana Bölümleri Nelerdir?

          FIG Cimnastik branşlarını aşağıdaki gibi açıklamıştır.

·       Artistik Cimnastik
·       Ritmik Cimnastik(İsveç)
·       Trampolin Cimnastik
·       Tumbling
·       Akrobatik Cimnastik
·       Aerobik Cimnastik
·       Parkur
·       Estetik Cimnastik

Jimnastiğin Ilk Örnekleri Hangi Törenlerde Görülmüştür?

          Cimnastiğin ilk örneklerini gördüğümüz bu ilkel toplum kabilelerinin dansları ,yalnız dinsel törenler için değil aynı zamanda , av başlangıç ve bitişlerin de yapılırdı. Bugün bile Güney Amerika, Avustralya ve Afrika ‘da bulunan kabilelerde bunun örnekleri görülmektedir.

 

Jimnastik hangi Olimpiyatlarda ilk olarak yer almıştır?

          Yaz Olimpiyatları’nda jimnastik mücadeleleri bilinen ilk modern olimpiyatlar olan 1896 Yaz Olimpiyatları, Atinadan bu yana mücadele programında yer almaktadır.

Isveç Jimnastik Akımının Kurucusu Kimdir?

Dünyada öncüleri, Pehr Henrik Ling’dir.

Isveç Jimnastiği Ne Demek?

          İsveç jimnastiği temelinde tamamen aletsiz uygulamalardan oluşmakta ve aletler sadece yardımcı unsurlar olarak kullanılmaktadır. İsveç jimnastiğini, baş, ayak-bacak, el-kol ve gövde hareketleri, serbest yürüyüş ve marşlardan oluşan yürüyüş egzersizleri, koşma ve atlama egzersizleri, yardımcı aletler ile egzersizler, eşli egzersizler, güreş egzersizleri ve estetik jimnastik çalışmaları oluşturmaktadır. Yapılan egzersizler kan dolaşımını hızlandırdığı için cilde düzgün bir görünüm verirken, sıcağa, soğuğa ve hastalıklara karşı dayanıklılık sağlamaktadır (Roth, 1876). İsveç jimnastiği uygulamaları üç bölümden oluşur; düzen alıştırmaları ile yürüyüşler, asıl jimnastik hareketleri ve oyun. Düzen alıştırmaları ve yürüyüşler ile dikkat ve vücut, yapılacak olan egzersize hazırlandıktan sonra asıl jimnastik hareketlerine geçilir (İsveç jimnastikleri, 1329).

          Çalışmalar, yapılacak olan egzersizin türüne göre farklı formlardaki başlangıç pozisyonları ile başlar ve çalışmaların tümü en basitten karmaşığa doğru yol alır. Yapılan bütün uygulamalarda her iki taraftaki (sağ ve sol) uzuvlar eşit şekilde çalıştırılmalıdır. Uygulamaların belirli bir ritim ve tempo eşliğinde yapılması, zamanın ölçülmesi ve grubun birlikte hareket etmesine yardımcı unsur olarak kullanılmakta, askeri jimnastiklerde ise grubun bütünlüğünün sağlanmasının yanında motivasyon aracı olarak da kullanılmaktadır (Rothstein, 1853). İsveç jimnastiğinde hareketler büyük ölçüde yavaş yapılmaktadır. Bu sayede hareket eden kasa tam bir kasılma, karşıt çalışan kasa en geniş uzama imkanının verilmesi amacı güdülmektedir (Acet & Yıldıran, 1999).Namazdan ilham alınarak yapılmıştır ant. sistemi.

Jimnastik Ne Zaman Ortaya Çıktı?

          Eski Yunan ve Mısır uygarlıklarına kadar uzanan uzun bir cimnastik tarih geçmişi vardır. 1450 ve 1800 yıllar arasında gerçek anlamda eğitim aracı olarak görülmeyip 1800 yıllarından sonra yaygınlaşmaya başlamıştır.

İLK TÜRK BEDEN EĞİTİMİ ÖĞRETMENİ: ‘ŞEYHÜL İDMAN’ ALİ FAİK ÜSTÜNİDMAN

          Ali Faik (Üstünidman) Bey; ilk, orta ve lise öğrenimini Mekteb-i Sultani’de tamamlamış ve mezun olunca da aynı okulda ilk Türk beden eğitimi öğretmeni olarak göreve başlamıştır. Öğretmenliği süresince öğrencilerine aletli jimnastik eğitimini yoğun bir şekilde veren Faik Bey, aynı zamanda halter sporunun da ülkemizde gelişmesinde etkin rol oynamış ve zaman içerisinde özel bir jimnastikhane de açarak öğrenci olmayan kişilerin de sportif aktivitelere katılmasını sağlamıştır. Gerek okulda gerekse de özel jimnastikhane de yetiştirdiği öğrencileri arasında Yunanistan’da düzenlenen ara olimpiyatlarda şampiyon olan Alibrandi Kardeşler, dünya şampiyonu güreşçimiz Kara Ahmet, Türk sporunun duayen isimlerinden Ali Sami Yen ve Selim Sırrı Tarcan gibi isimler de bulunmaktadır.Ali Faik (Üstünidman) Bey’in Türk spor tarihi açısından diğer bir önemi ise ülkemizde ilk spor kitabını yazmış olmasıdır. 1890 yılında yazmış olduğu Jimnastik yahut Riyazat-ı Bedeniyye isimli çalışması ile ülkemizde spor yayıncılığının ilk örneğini ortaya koymuştur. Bunun yanı sıra Fransa ve İsviçre’de yayınlanan spor gazete ve dergileri için İstanbul muhabirliği yaparak; ayrıca dönemin ilk spor dergilerinden olan İdman dergisine de jimnastikle ilgili makaleler yazarak yazılı spor basınımızın ilk öncülerinden birisi olmuştur.

 

Selim Sırrı Tarcan kimdir?



·       Selim Sırrı Tarcan, Türkiye Millî Olimpiyat Komitesinin kurulmasına önderlik ederek Türkiye'nin Olimpiyatlar'da temsil edilmesini sağlayan beden eğitmeni, spor yöneticisi ve siyasetçi. Türkiye'nin ilk beyin cerrahi uzmanı ve bestekâr Bülent Tarcan, Mimar Öğr. Gör. Vikipedi

·       Milli Olimpiyat Cemiyetinin kurucusu olan Selim Sırrı Tarcan, Türkiye'de voleybol ve boksun ilk temellerini attı.

·       Türkiye Milli Olimpiyat Komitesinde 4 yıl boyunca başkanlık görevini üstlenen Selim Sırrı Tarcan, milletvekili olarak da görev almıştır.

·       Lise yıllarında Ali Faik (Üstünidman) Bey'den jimnastik dersleri aldı.
Galatasaray Lisesi'nde 8 yıl eğitim gören Selim Sırrı Tarcan, daha sonra Askeri Mühendislik Okulu'nu bitirdi. Bir süre İzmir'de beden eğitimi öğretmenliği yapan Tarcan, burada tenis, halter, disk atma, boks, eskrim, güreş, yüzme, bisiklet ve futbol gibi sporlarla uğraştı.


Yorumlar